Medierea – o recomandare biblica

HAI SA FACEM PACE

Medierea – o recomandare biblica

de Doru Malureanu

Una din zonele in care se poate vedea intreaga suferinta a societatii, marcata adesea de neputinta, suprasolicitata si supusa tuturor presiunilor, este cea a  justitiei- aceasta Doamna care imparte dreptatea legata la ochi- oarba la figurat si, cateodata- in mod dramatic, oarba la propriu.
Ma gandesc la cat de mult s-ar simplifica viata noastra, daca am incepe sa auzim lucrurile spuse de mii de ani, de una din vocile cele mai autorizate ale umanitatii indumnezeite, Domnul Iisus Hristos: “Impaca-te repede cu cel care te acuza, cata vreme esti cu el pe drum, ca nu cumva sa te dea pe mana judecatorului, judecatorul sa te predea gardianului si sa fii aruncat in inchisoare. Adevarat iti spun ca nu vei iesi de acolo pana nu vei plati ultimul banut”(Matei 5;25-26).

In lumina acestei recomandari bimilenare, as atrage atentia supra unui mecanism recent institutionalizat- medierea, ca forma alternativa de rezolvare a disputelor dar si ca modalitate de prevenire a acestora.

Este de notorietate ca implicarea într-un conflict de orice natură presupune un consum emoțional autentic care se poate amplifica prin chiar procedura clasica de rezolvare in fata instantei de judecata, unde eforturile financiare și de timp sunt, adeseori, factori de descurajare pentru căutarea unei rezolvări.

 In urma cu multi ani, avocat stagiar fiind, pe holul unei judecatorii am surprins pe un maestru spunandu-i unui potential client:
– Domnule, eu nu pot sa iti garantez rezultatul pe care il vrei dumneata, indiferent cu cat ma platesti – pentru ca sunt un avocat bun, dar asta nu e suficient!
– Pai si ce-ar trebui sa mai fac, maestre, a intrebat clientul intrigat!
-Sa iti cumperi un judecator…, a cazut ca o ghilotina raspunsul!
***
Din acel moment, am inteles ca orice avocat onest, dupa ce studiaza cazul, trebuie sa ii spuna clientului ce sanse are si ca – in eventualitatea angajarii- va face tot ce depinde de el sa ii obtina recunoasterea drepturilor ce le pretinde, printr-o hotarare definitiva si irevocabila. Garantii nu exista!
Iar eu, ca avocat dar si ca mediator, astazi i-as mai spune ceva:
-Ce-ai zice sa iti fii propriul judecator in cauza, impreuna cu partea adversa?
Pentru ca, DA, cu putine exceptii, majoritatea litigiilor civile dar si anumite componente din cele penale, pot fi solutionate cu ajutorul mediatorului, astfel incat partile implicate sa ajunga la un acord comun fara sa mai fie puse in situatia de a cheltui timp si bani pentru ca, in final, un judecator – care nu cunoaste speta in profunzime –sa le impuna o solutie, pe care cel nemultumit o va ataca la instanta imediat superioara si lupta reincepe! Iar asta poate inseamna ani de procese, conflicte interne si externe, antrenarea inclusiv a membrilor familiei intr-un razboi de uzura in care nici macar victoria nu mai aduce vreo  satisfactie deosebita.

Daca ar fi sa le spun oamenilor intr-o singura fraza, ce inseamna medierea, le-as spune:

Oameni buni, aveti ocazia sa fiti –impreuna cu partea cu care va aflati in conflict- proprii vostri judecatori si sa va rezolvati disputele in deplina cunostinta de cauza, rapid si cu costuri minime de energie, intr-un cadru confidential, beneficind de sprijinul neutru al unei persoane impartiale – mediatorul, care va insoteste pe drumul catre construirea solutiei negociate intre voi, astfel incat sa va ramana si loc de buna ziua cu partea cu care v-ati aflat, temporar, in adversitate!

Cu adevarat,  impacarea cu cel de langa tine inseamna impacarea cu tine, iar impacarea cu tine inseamna pacea sufletului tau si a mostenitorilor tai. Este esentiala impacarea cu cei din jurul nostru in aceasta viata, cat suntem pe acelasi drum, pentru a nu ajunge in inchisoarea sufletului. Singura intelegere o putem obtine doar de la cel cu care suntem in conflict, pentru ca, altfel, atat judecatorul cat si gardianul vor fi obligati sa ne puna sa platim cu aceeasi masura si anume, cea a lipsei de intelegere pe care am aratat-o fata de aproapele nostru.

Prin institutia medierii se poate solutiona orice situatie conflictuala cu aspect patrimonial, de familie sau servici, relatii cu terti sau de afaceri asa ca, ori de cate ori simtiti sa faceti pace in viata voastra,  apelati la mediere .

Leave a Comment

− one = one

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.