Mediere

Traim intr-o societate macinata de energia conflictuala care, din pacate, se manifesta in toate aspectele vietii noastre: in cuplu, in familie, la scoala sau la serviciu, in mijloacele de transport in comun sau pe strada.                                                                                       De cele mai multe ori ne intrebam de ce oamenii sunt atat de rai si neintelegatori, de ce ni se intampla noua sau cum de permite Dumnezeu manifestarea atator lucruri urate. Uneori, raspunsul la aceste intrebari intarzie sa apara pentru ca ne este foarte greu sa recunoastem ca fiecare dintre noi avem o contributie importanta vis a vis de tot ce se intampla in jurul nostru. Implicarea fiecaruia dintre noi intr-o situatie conflictuala, are in spate aspecte personale care asteapta sa fie solutionate. Poate fi vorba de orgolii, poate fi vorba de lacomie sau poate fi vorba de frici  sau rani emotionale care sunt camuflate sub o masca de agresivitate si rigiditate conflictuala.

I.Oricare ar fi cauza conflictuala, ea este in noi si nu in afara noastra!                              Aceasta constientizare este primul pas- esential in solutionarea conflictului.                   Impacarea cu cel de langa tine inseamna impacarea cu tine, iar impacarea cu tine inseamna pacea sufletului tau si a mostenitorilor tai. In urma cu mai bine de 2000 de ani, IIsus Hristos ne vorbea astfel despre impacare: „Impaca-te repede cu cel care te acuza, cata vreme esti cu el pe drum, ca nu cumva sa te dea pe mana judecatorului, judecatorul sa te predea gardianului si sa fii aruncat in inchisoare. Adevarat iti spun ca nu vei iesi de acolo pana nu vei plati ultimul banut”. Este esentiala impacarea cu cei din jurul nostru in aceasta viata, cat suntem pe acelasi drum, pentru a nu ajunge in inchisoarea sufletului. Singura intelegere o putem obtine doar de la cel cu care suntem in conflict, pentru ca, altfel, atat judecatorul cat si gardianul vor fi obligati sa ne puna sa platim cu aceeasi masura si anume cea a lipsei de intelegere pe care am aratat-o fata de aproapele nostru!

II. Dupa aceasta etapa de constientizare a rolului esential al impacarii in vietile noastre si asumarea responsabilitatii pentru contributia personala la starea conflictuala, urmeaza a 2-a etapa, cea de realizare efectiva a procesului de impacare. Aceasta etapa implica multa asumare si determinare pentru ca apare lupta cu propriul orgoliu in spatele caruia se ascund fricile sau lacomia. Cu siguranta,  odata ce ai intrat constient pe drumul impacarii, exista o singura directie- inainte! Pe acest drum te poate insoti mediatorul; el te poate ghida cu ajutorul experientei lui profesionale si, mai ales, prin capacitatea de intelegere a vietii. Solutia, insa, este strict in dreptul celui care isi asuma sa intre pe acest drum.                                                                                                                                         Drumul medierii este o lectie de viata complexa in care partile au ocazia sa invete respectul reciproc si lectia iertarii. Este o ocazie speciala ca oamenii sa renunte la orgoliu si sa descopere ca este mult mai eficient sa isi acorde intelegere si iertare reciproc, decat sa le  ceara in continuu de la Dumnezeu si sa nu le primeasca pentru ca ei insisi nu vor sa le manifeste!                                                                                                                 Este un drum care merita parcurs in aceasta viata si eficienta lui este dovedita chiar in scrierile Bibliei: „Fericiti facatorii de pace, caci aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!”

III. Urmeaza, in viziunea mea, a 3-a etapa a procesului de impacare, care este si cea mai frumoasa: impartasirea experientei acumulate, catre cei din jurul nostru. Fiecare om ce a trecut prin acest drum al impacarii poate fi un model de viata care, prin simpla existenta, va inspira la pace si armonie. Iar acesta este obietivul suprem pentru infaptuirea unei lumi mai bune.

Revenind la aspectele tehnice ale procesului de mediere, este extraordinar ca exista un cadru legal pentru desfasurarea lui, care permite stabilirea unei relatii contractuale intre partile aflate in conflict si mediator. Astfel, se pot lamuri toate detaliile cu privire la drepturile si obligatiile partilor in vederea indeplinirii obiectivului comun – impacarea, prin ajungerea la o intelegere materializata in acordul de mediere!

Activitatea de mediere este reglementata de Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, astfel cum a fost completata. In Romania, activitatea mediatorilor inscrisi in Tabloul Mediatorilor publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I-a, este supervizata de Consiliul de Mediere.

 

 

 

 

Leave a Comment

+ seventy four = eighty three

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.